V sobotu 24. 9. 2022 sa uskutočnil v závode Jaguar Land Rover Slovakia Nitra „Deň otvorených dverí“ (JLR Family Day), počas ktorého bol pre zamestnancov a ich rodinných príslušníkov pripravený bohatý náučný aj zábavný program.

Správa CHKO Ponitrie v Nitre bola organizátorom tohto podujatia oslovená, aby zabezpečila envirovýchovné aktivity zamerané najmä pre deti, ich rodičov, ale aj ďalších návštevníkov podujatia.
V pripravenom programe sa návštevníci mohli dozvedieť veľa o územnej i druhovej ochrane prírody v najbližšom okolí Nitry, zúčastniť  sa praktickej výroby papierových bocianov, či vymaľovať omaľovánky s chránenými druhmi živočíchov. Mohli si tiež vyskúšať zmyslové vnímanie  prostredníctvom pripravenej aktivity (prírodniny ukryté vo vreckách), dozvedieť sa o tom, ako a prečo sa vyrábajú hniezdne búdky pre rôzne druhy vtákov. Naučili sa tiež rozpoznávať niektoré druhy chránených živočíchov podľa stôp, ale aj dreviny podľa listov, ihličia, semien a plodov.

Počas celého dňa od 9. do 18. hodiny sa pri našom stánku vystriedali stovky návštevníkov, ktorí si odniesli za svoj záujem a súťaženie okrem nových poznatkov a skúseností i sladkú odmenu, alebo rôzne druhy propagačných materiálov. Záujem o náš stánok bol naozaj veľmi veľký.

Text a foto: Ing. Radimír Siklienka, PhD.